Samuel Paučo na Start Art Fair v londýnské Saatchi Gallery

24.08.2016 18:49

Samuel Paučo na Start Art Fair v londýnské Saatchi Gallery


Nová galerie se letos poprvé bude účastnit mezinárodního veletrhu Start Art Fair, který se koná v prestižních prostorách londýnské Saatchi Gallery od . Na veletrhu bude prezentovat dílo Samuela Pauča, malíře slovenského původu, který žije a tvoří v České Republice a se kterým Nová galerie úzce spolupracuje. Dle slov organizátorů veletrhu je trendem v prostředí milovníků umění mladé špičkové abstraktní umění, volba malíře Samuela Pauča byla tedy nasnadě. Samuel Paučo se abstrakci věnuje již od dob svých studií v ateliéru Martina Mainera a stále hledá nové cesty svého vyjádření.

Pod vřelou záštitou Slovenského předsednictva Rady EU zde Nová galerie představí Paučovy nejnovější práce v rámci londýnského uměleckého mezinárodního veletrhu. Prezentace slovenského autora českou galerií není náhoda. Samuela Pauča a Novou galerii úzce propojuje dlouholetá spolupráce a vzájemná důvěra. Po skončení veletrhu budou Paučovy malby k vidění také na výstavě, kterou pořádá Slovenská ambasáda v Londýně.

Samuel Paučo (1986) je slovenský malíř pracující v Brně a Praze. Studoval pod prof. Martinem Mainerem a v současné době působí jako asistent na Akademii výtvarných umění v Praze.

Mladý slovenský umělec bezpochyby tíhne k abstrakci a klade velký důraz na krajinu a postromantismus. V jeho pracích se často objevují prvky kumulace a vrstvení barevných ploch na sebe a jejich zpětné proškrabávání či strhávání. V cyklu Potopa, který bude k vidění právě v Saatchi se Paučo zaměřuje na vnímání lidí a dopad jeho jednání na krajinu: „Abstraktné spodné vrstvy sú odkazom k širšej realite okolo nás, a našej neschopnosti ju vnímať…“ V tomto cyklu reflektuje také dopad velkých korporačních a globálních zájmů, jejichž výsledkem je dystopický obraz krajiny bez člověka. Dřevěná obydlí, která někdy jakoby levitují či „vybuchují“ krajinou, odkazují k archetypu domova, folklóru a „slovenskosti“. Kromě obrazů a obrazových objektů Samuela Pauča bude Nová galerie formou katalogů prezentovat na Start Art Fair díla dalších autorů jako Martina Mainera, Adama Kašpara, Adama Štecha, Jakuba Špaňhela, Františka Matouška či Michala Nagypala.

 

O Nové galerii

Nová galerie hledá cestu, jak systematicky představovat a podporovat nejlepší české umění jak v České republice, tak v zahraničí. Pracujeme na vytvoření galerie se silným postavením, která bude prezentovat nejvýznamnější hodnoty českého výtvarného umění. Při výběru umělců je kladen důraz na kvalitu, výjimečnost a jedinečnost jak tvorby, tak osobností jednotlivých umělců. Nová galerie je soukromou, nestátní institucí, která staví již několik let na dlouhotrvající spolupráci se zastupovanými autory. Rozsah autorů zastupovaných galerií sahá od umělců z poloviny 20. století po dnešní mladé generace. Galerie se především zaměřuje na výstavy a obchodní aktivity doplněné o konzultační, vzdělávací a publikační činnost.

 

Otevírací doba:
Čtvrtek  15. září 2016, 11.00  – 18.00
Pátek 16, září 2016, 11.00  – 18.00
Sobota 17. září 2016, 11.00  – 18.00
Neděle 18. září 2016, 11.00  – 17.00

Odkazy:
www.novagalerie.cz/startart/
stránky veletrhu / událost na facebooku

 

Fotogalerie: Samuel Paučo na Start Art Fair v londýnské Saatchi Gallery