Julius Reichel a spol. zaplaví v lednu Novou galerii

22.12.2015 11:46

 

AABBABBAACBC
Julius Reichel, David Krňanský, Beata Alexová, Jimena Mendoza, Ladislav Vondrák

Nová galerie
7. 1. – 4. 2. 2016
Vernisáž: 7. 1. 2016 od 19:00

 

Nová galerie na Vinohradech hostí od začátku ledna výstavou AABBABBAACBC pětici mladých umělců, kteří v rámci svého uměleckého vzdělání prošli různými ateliéry na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. V jejich tvorbě, pohybující se na pomezí více médií, se odrážejí fenomény současného intermediálního a post-konceptuálního umění, v němž je namísto intiutivní práce kladen důraz na konceptuální uvažování, skrze nějž má být dílo interpretováno a kontextualizováno.

Julius Reichel vystudoval Školu intermediální tvorby Milana Knížáka na AVU a následně Ateliér intermediální konfrontace Jiřího Davida na VŠUP. Věnuje se přednostně malbě, se kterou pracuje jako s otevřeným médiem, jehož tradiční pojetí se prostřednictvím experimentálních přístupů snaží nabourávat a zpochybňovat. Plošné formáty malířského plátna mu tak například slouží k prostorovým instalacím, kdy vrství desítky pláten na sebe, vytvářeje tak jakýsi „vzorník“, který nás vybízí jednak k listování, druhak v nás probouzí otázky po umělecké nadprodukci a konzumu.

David Krňanský vystudoval v Ateliéru malby Jiřího Černického a Marka Meduny na VŠUP. Jako umělec několika médií – kresby, malby, instalace i intervence do veřejného prostoru –se ve své tvorbě snaží pomocí zkratky, odkazu i nadsázky propojovat rozmanitá umělecká vyjádření v komplexní celek. S Juliem Reichelem vytvořili během studií na VŠUP uměleckou dvojici, se kterou přichází s dalšími projekty.

Beata Alexová prošla společně s Jimenou Mendozou Ateliérem intermediální konfrontace Jiřího Davida a Milana Saláka na VŠUP. Zatímco Beata podrobuje ve své práci zkoumání vztah mezi fotografií a malbou, Jimena Mendoza, pocházející z Mexika a pohybující se mezi fotografií, sochařstvím, kresbou a alternativními médii, tematizuje ve své tvorbě různé kulturní podobnosti.

Ladislav Vondrák se už jako student Ateliéru fotografie na VŠUP jednoznačně přikláněl k vytváření zejména komorních, amatérsky i profesionálně pojatých videoperformancí, ve kterých rozkrývá vedle osobních témat i problémy současné politiky. Svým konzistentním zaměřením patří mezi nemnoho mladých českých umělců, kteří se věnují médiu pohyblivého obrazu a video-performance.

 

AABBABBAACBC
Julius Reichel, David Krňanský, Beata Alexová, Jimena Mendoza, Ladislav Vondrák


Nová galerie
7. 1. – 4. 2. 2016
Vernisáž: 7. 1. 2016 od 19:00


Nová galerie
Balbínova 26
Praha - Vinohrady
Otevřeno: úterý / středa čtvrtek 14:00 – 19:00, sobota 11:00 – 15:00
www.novagalerie.cz


Další informace:
Nina Hedwic
galeristka
+420 608 231 209
info@novagalerie.cz