Střet ve smíru nebo Střed vesmírů?

26.11.2015 15:57

 

Střet ve smíru nebo Střed vesmírů?

Společnou výstavu dvou výtvarníků, Otto Plachta a Kristýny Šormové, pořádá od 19. 11. do 31. 12. 2015 pražská Nová galerie pod záštitou Velvyslanectví republiky Peru v České republice. Oba umělci čerpají své náměty ze stejného zdroje, z přírody, jejich obrazy jsou si však alespoň po vizuální stránce na hony vzdálené. Spletitě propojené prostory Nové galerie podporují vzájemné působení obou umělců. Jejich obrazy se v jednotlivých místnostech doplňují, staví na odiv svojí vnější odlišnost a nechávají vyniknout abstraktní charakter jednoho a fantaskní svět snů druhého.

Otto Placht již od studentských let na AVU tíhl k divoké malbě a k výrazným barvám. V 90. letech se v Americe seznámil s obrazy amazonského umělce Pabla Amaringa. Pod vlivem jeho šamanských vizí se dostal do světa peruánské Amazonie, jejíž divoká fauna a flora zcela pronikla do jeho snových obrazů. Jeho plátna plní fantaskní, až extatické změti barev džungle, žhnoucí oči amazonských šelem, ale najdeme v nich i jasné odkazy k realitě. V jeho obrazech pronikám do hloubi pralesa, mám strach, bavím se nečekanými barvami a topím se v temných hlubinách neznámých vod. Nečekaná propojení snu s realitou mě nechávají balancovat na hraně snění a skutečnosti.

Obrazy Kristýny Šormové na mě měly opačný účinek. Abstraktní malby působí spíše kontemplativním až lehce depresivním dojmem. Její plátna však nepostrádají sílu. Vířící tahy štětce, různé perforování materiálu, jeho mačkání nebo proškrabávání vrstev barvy ženou můj pohled z jednoho místa obrazu na druhé. Podobně jako Otto Placht se i ona inspiruje přírodou, kterou poznala na cestách. Do svých děl promítá momentální duševní rozpoložení, kterým se nechává vést. Do často až gestických maleb vnáší okamžik hledání, napětí a přímé emoce. Nechává naší fantazii volně bloumat po zvířených vlnách barev, staví před nás neproniknutelné zeleně svých lesů a krajin.
Výstava si zaslouží pozornost i díky zajímavému propojení světů dvou odlišných malířů. Autoři expozice dávají prostor oběma výtvarníkům, nechávají jejich plátna volně plynout z jedné místnosti do druhé a nebojí se experimentovat s instalací. Otto Placht a Kristýna Šormová zde dostali možnost střetu ve smíru svých středů vesmíru.

(autor: Martina Vaverová. Kritika byla vytvořena v rámci semestrální stáže v Nové galerii.)